Tuesday, 23 July 2013

Nikah Muta'ah- Orang Syiah


Assalamualaikum wbt.. selamat tengari..

Bismilah...

Nasihat Gadis Melayu yang pernah terperangkap dengan lelaki Syiah". sedikit info berkenaan perlakuan orang syiah.. terbaca dari satu blog lama dulu lupa pulak namanya.. tapi sekadar perkongsian rasanya tak pe kot kalau kita share..

Disini saya ingin berkongsi pengalaman saya bertunang dengan lelaki Syiah. Semasa mempunyai hubungan, dia mengajar saya berselawat, nikah muta’ah, solat 2 waktu dalam 1 masa, serta cara dan bacaan dalam solat, contoh solat 2 waktu yang dimaksudkan ialah zohor+asar / maghrib+isyak, ia sama seperti kita melaku
kan solat jamak, tapi golongan syiah ini mereka lakukannya setiap hari. Cara solat yang dia ajarkan kepada saya tangan tidak seperti biasa tapi disisi, bacaan mereka juga lain daripada yang biasa kita baca dalam solat.

Selawat yang diajar oleh dia pada saya “Allahumma Solli ‘Ala Muhammad Wa ‘Ali Muhammad”. Katanya pada saya jangan percaya sahabat-sahabat nabi tapi percaya ahli keluarga nabi Muhammad S.A.W sahaja.

Nikah muta’ah pula cuma kami berdua tiada saksi dan wali, mahar dan tempoh ditetapkan oleh saya, begitu juga lafaz cerai, dalam tempoh muta’ah saya tidak dibenarkan berhubungan dengan lelaki lain dan dalam masa yang sama dia boleh nikah dengan mana-mana perempuan.

Bab pemakanan, mereka tidak makan makanan seperti siput sedut, sotong, ketam, kerang dan pari, katanya kotor sebab lumpuh, sotong pula ada racun.

Lagi 1 yang saya ingin kongsikan mereka ni tak pergi Solat Jumaat dan Solat Tarawih. Setakat ini sahaja yang dapat saya kongsikan.
Kepada wanita-wanita diluar sana atau yang sedang membaca, saya harap anda selidik dahulu siapa bakal pasangan anda sebelum hubungan pergi lebih jauh dengan mereka, perhatikan cara mereka solat dan tidak makan makanan yang saya senaraikan tadi.




-hope kita terhidar dari golongan ini ...

Bedak Sejuk Tanakha @ Tate' By D.E.A

Assalamualaikum wbt..
 Bismillah ..

hyee peeps! huh agak lama x berbloging .. rase macam awkward pulak na typing ..

hari neh na story ciket pasal bedak sejuk Tanakha @ Tate by D.E.A .. well agak tertarik na try ..konon-konon boleh jadi cantik macam Nora Danish ... kihkihkih..

gatal-gatal pegi tanye kat satu kedai kosmetik neh pasal bedak sejuk tuh.. then dia pon bagitau lah ingredient bedak tuh then function-functionya..  actually i dah try pakai 2 hari.. urmm ada jugak nampak hasilnya.. jerawat-jerawat halus tuh semakin kecut then dia keluarkan sel kulit mati..
.... bau dia pun sangat-sangat wangi ekstrak bau limau and sejuk then dapat hilangkan minyak-minyak pada permukaan wajah... kalau pakai buat bedak sejuk tuh bangun pagi tak lah cemuih sangat dengan minyak kat muka.. hihihii..

so sekarang neh pakai Alhamdulillah tiada masalah.. hope dapat kekalkan.. sebab na dapat pon mudah then murah.. pakai banyak mana pon tak kisah.. tapi dengar kata mereka na naikkan harga sebab dah terlampau laris.. jum pakat beli banyak-banyak..kihkihkih

ramai yang keliru aiseh termasuk lah i pon mengenai originality produk neh sebenarnye.. yelah sape yang nak kena tipukan .. nak-nak lagi untuk kulit kompem takut na pakai kan.. actually TANAKA POWDER ADALAH BERASAL DARI NEGARA MYANMAR DAN DIPASARKAN DI MALAYSIA OLEH D.E.A IAITU DANISH EMPIRE ASSOCIATES (KELUARGA NORA DANISH) .. produk yang sama,bahan yang sama cuma yang Tate By D.E.A tuh Nora Danish re-branding balik..  ituh jer..

... Fungsi Tate ni @ bedak sejuk tanaka ni macam bedak sejuk.. Kalau nak pakai mcm bedak sejuk, paste tu sikit letak dalam piring campur dengan air, sapu kat muka..bila dah kering, gosok2 pastu lepas 10minit baru bilas dengan air..
 kalau nak pakai mcm foundation, sapu jek kat muka, pastu bole pakai make up..
 nak buat scrub pun bole..gosok-gosok kat badan, bole jugak hilangkan gatal-gatal..

 Tanaka Powder adalah berasal dari pokok tanaka yg digunakan oleh orang Myanmar sebagai penjagaan wajah dan badan mereka dari jerawat, jeragat dan sinaran matahari.
 Di Malaysia, TANAKA tidak begitu meluas penggunaannya namun antara produk yang berasaskan tanaka adalah Bio Essence. i penah try.. yup kayu Tanaka neh memang bagus untuk kulit sebab dia menyejukan..

ANTARA FUNGSINYA:-
- Kecutkan jerawat
 - Haluskan kulit
 - Cerahkan kulit
 - Hilangkan jeragat
 - Lembutkan kulit
 - Menyejukkan dan mengurangkan minyak di kulit muka
 - Pelindung cahaya matahari
 - Selesaikan masalah kulit bukan sahaja di muka tapi boleh
digunakan satu badan

Selamat Mencuba =)


Monday, 3 June 2013

Lad..Lad..Ladies - Gwiyomi a.k.a Gedik..

Assalamualaaikum wbt.. hye guys!!

Bismillah..

Alhamdulillah masih bernafas lagi hari ini.. huhuu.. selamat bercuti ..

Gwiyomi adalah Cutie..  nindia gwiyomi versi kami yang ala-ala noob! hasil di kala bosan ..

video

Tuesday, 28 May 2013

Begining Life of Fresh Graduate =)

Assalamualaikum wbt.. bonjour fellas...

Bismilah...


hari neh hari keramat buat penuntut-penuntut politeknik dimana penyemakan result penentuan masa depan,hala tuju dan sebagainya...

yeah!.. Alhamdulillah ..syukur pada Allah yang teramat sebab berjaya menamatkan pengajian peringkat Diploma dengan keputusan yang cemerlang.. huh excited nak tunggu convocation tahun depan! walawehhh....

mood agak lega juga sebab semua subjek lulus and now starting job seekers!. job hunter! and any such words..

errrr... agak susah jugak sebenarnya nak carik kerja ..nampak macam senang tapi .... huaaaaaaaaa susah baq hang!

tapi inshaa Allah bebekalkan ilmu yang ada maybe kene carik keje yang luar dari bidang la kut nye.. hahahaa..

niat dihati nak jadi cikgu, tapi macam tak lepas pulak.. muahahhaa..belasah jelah keja yang ada..kuikuikui ..

... so pada rakan-rakan yang study kat poly,selamat berjaya! hope korang dapat result yang cemerlang! ..

sekian wasalam,

De'Published =)

Monday, 27 May 2013

Nisan Almera VS Toyota Vios

Assalamualaikum wbt.. salam satu malaysia..

Bismillahirahmanirahim....

hye peeps!.. evening guys.. hope this day be your lucky day..
today i just want share some info regarding my interest about car..
....well....
 i really  adore toyota brand.. because my dad also toyota user.. so memang dah biasa lah.. my dream to buy a Toyota Vios because his body nice memang cantik but since i watch the television ad about the powerful of Nisan Almera, so i just adore it... but i don't know how good Nisan brand.. here i will show comparison between Nisan Almera vs toyota vios :)


adore both of it .. tapi duit tak cukup lagi na beli..hahahaa..
decides dengan encik abang nak beli Vios.. then he said.. amboi saya pakai satria jer, awak nak pakai vios.. haha..

Inshaa Allah ade rezeki dapat lah pakai.. bak kate cik abang ukur baju dibadan sendiri.. ikut kemampuan.. kihkihkih..

sekian wasalam..

De'published :)

Tuesday, 21 May 2013

Dinner Time With Macaroni =)

Assalamualaikum wbt ...

bismilah..

yeah i'm back! hurmm semenjak dua menjak neh sakan dok post pasal makanan jer kan.. hurmm nak wat gena dah tak ada keja.. makan tiduq ja oi kat rumah neh.. 

malam neh tatau lah rajin sangat na buat ''makaroni goreng pedas''.. huhuu.. mula-mula terbaca post dari 'Dapur Malaysia'  pastuh nampak cam menyelerakan jer.. godek-godek barang kat dapur then jumpa makaroni.. ape lagi mulakan operasilah..

tum..tam..tum...tam.. kat dapur sensorang dengan ditemani adik i yang agak gedik time tuh jugak nak mengemop lantai.. actually dengki sebab dia da kenyang makan nasi so tak berpeluang nak rasa makan makaroni tuh.. hahaa

then finally siap! well agak senang nak masaknye bukan susah pon... yelah itu pon googling resepi yang paling simple! kihkihkih... walllahhhhhhh'' dah selamat berada dalam perut pon... huhuu .. tapi dalam family i just only me and my dad are like western food.. yang lain-lain dorang suke tradisional food.. so belasah dengan ayah jer ah makan.. and also my future husband.. he kindly doesn't like western food,fast food etc... bayangkanlah McD yang i adore tuh dia tak suka.. rasanya dia bukan orang kot..muahahaa..tapi kalau bagi dia makan lauk-lauk kampung macam ulam-ulam tuh huh kompem betambah selere!..  sorry dear! = D

okeh effect dari dok rumah jer pipi ku semakin tembam,susah nak carik angle dah sebab bulat ..then badan pon dah comel chubby.. (jangan cakap gemuk! akak terase keyh)  .. tape lah orang cakap nanti bile dah keje kurus lah huhuu..hope so!

sumber resepi dari Dapur Malaysia
.... sorry gambar malas nak upload sebab makaroni semua orang tau kan bentuknya... kalau tak tahu sila lah googling =)

De'Published =D

Monday, 20 May 2013

Try and Error cake Batik

Assalamualaikum wbt selamat malam...

Bismillahirahmanirahhim... dengan nama Allah dimulakan bicara ..

rasanya sekarang dah kembali aktif ber'blog semula... hihihii..  pasal tajuk tuh 'Try and Error Cake' actually petang tadi tibe-tibe teringin sangat anak tekak nak makan kek batik @ ada yang panggil kek biskut marrie .. but i called it kek batik.. tak tahulah sebab ape orang panggil kek batik maybe sebab dia nampak cantik macam corak batik kot bila di potong.. hurmmmm... done make it!

..setelah sekian lama tak buat-buat akhirnya tadi try buat balik.. walaupun ingatan cam ingat-ingat lupe an btw i hentam sajalah! mula-mula macam tak jadi sebab adunan cekelat tak berapa nak likat then susah na sebati dengan biskut.. time tuh memang rase give up.. then adik kata just try it make different ..means tak payah nak ikot resepi sangatlah.. neh kek kite suke hati kitelah na buat camner kan.. well sometime my sister punye idea boleh pakai jugak but selalunye hurmm hampeh!..

i just try do by my own.. then Alhamdulillah jadik! ... walaupun biskut tuh relai abeh dah.. tak berape nak cantik sangat texture dia btw rasanya sedap~ huhuhu.. okeh lah kan.. "rasa bukan sekadar rupe" ..uhukhukhuk...
...
just simple making cuma dah lama tak buatkan so tangan belum serasi..huuhuu.. biasalah kan mana ade benda yang terus-terus jadik.. mesti ada error dulu baru lah cabaran namanya! bhahaaa..
....okeh thats all... jemput makan semua =P
sekian wasalam...

de'published =D
gambar googleling jer.. sebab tak dan nak capture

Wednesday, 15 May 2013

Penganggur Terhormat =)

Assalamualaikum wbt...

bismilah...


lama tak update blog.. huhu rindu pulak nak menulis.. okeh now i'm at home sweet home! tamat sudah pengajian then mula lah aktiviti "job Searching" ..

agak susah jugak ek na carik kerja neh... keja part time pon susah nak dapat yang betul-betul okeh....

so now just waiting  for SPA8i .. and dok rumah kira bulu kucing! huuhuuu.. bila nak kawin? hah! jangan tanya soklan tuh lagi ye dik non! haha.. well inshaa Allah lepas kami dah selesaikan tanggongjawab masing-masing baru lah kami pikir soal masjid.. memandangkan masing-masing sibuk nak tentukan masa depan so abaikanlah dulu hal -hal neh.. relex lah usia masih muda!.. huhuu.. enjoy single dulu puas-puas.. time neh lah nak test market skandle reramai.. nanti dah kahwin kaki kene ikat.. opsssss'! that is joke! ..tak memasal lak kang Mr.Cool baca...

... dah! ... lari jauh dari topik... sekarang saya penganggur.. seronok kira bulu kucing tapi kekadang bosan yang amat.. rutin harian ..mangkit tidur on9,makan, amek adik dari sekolah then petang pegi bagi arnab makan, pegi jalan-jalan... malam tengok tv + ajar adik buat keje sekolah.. sampai nak texting Mr:Cool pon tak de mase.. okeh yang tuh tipu! =P .... huuhuhu

inshaa Allah bulan 7 baru start working.. bedal jelah ape-ape keje pon yang penting keje yang halal.. taraaa! .. so if uols ade tau mana-mana job share-share ler ke kami yew.. hehhehee...

okeh lah sekian wasalam..

De'Published =)

Sunday, 28 April 2013

Gambar Lukisan 3D Street Art =)

Assalamualaikum wbt ..

perkongsian sedikit... suke tengok hasil seni yang sangat-sangat AWESOME neh!






Sumber




Monday, 15 April 2013

Presentation Final Project Game Development (VIVA) 2013

Assalamualaikum wbt .. salam satu Malaysia!

Bismilahirahmanirahim.. alhamdulilah dah boleh kembali aktif berbloging semula..

minggu penyeksaan pertama dah berakhir then waiting the second week..OMG! lagi seminggu jer nak final exam! ... by the way i had only 3 paper final.. so tak stress mana sangat (muke poyo) -_- dalam hati mak oii cuak giler... dah lah 2 paper kelas tah hape- hape,, jap ade jap tak de... jenuh na cover sendiri..

never mind lah tak nak pikir sekarang..  dekat-dekat nak exam nati baru takut..huhuhu.. habit dari dulu sampai laa ni.. ^_^

esok pulang ke tanah air.. huhuu.. seronok lak aiii! rindu tanah air tercinta =) ... then kena balik sini semula sebab nak jawab exam.. =(

so about our presentation game? hoyehhh.. berjalan dengan lancarnya! walaupun subuh sebelum present kami baru sudah habis men'touch up kan game kami.. well memang satu hari kami tak tidur sebab na completekan game neh.. huh.. sekse tak seksenye na siapkan satu game!  alhamdulillah sempat siap dan dapat di peratontonkan pada panel-panel dan student lain.. well game kami tak lah se'POWER mana pon tapi boleh gagah lah kalau nak main.. mencabar jugak lah.. sorry tak dapat nak show off our game sebab kami menggunakan software Unity so hanya user yang ade software unity jer dapat access and download.. =) .. sedikit view cover cover game kami ..

TITLE GAME: MALAYA HEROINE
GENRE: ADVENTURE GAME
PLATFORM: UNITY SOFTWARE 
SOFTWARE MAKER: ADOBE PHOTOSHOP,FLASH,3D MAX,SOUND FORGE
USER MANUAL: KEYBOARD KEY,MOUSE
ORIGINALITY: BASED ON MALAYSIA CULTURE
CREATE BY: IQA (REPORT MAKER,EDITOR,DESIGN AND INTERFACE GAME)
                     : NAS (CODING ACTION SCRIPT, SKETCH 3D MAX)
                     : DAYAH (CODING INTERFACE AND SOUND BACKGROUND)

        
GAME LOGO

COVER CD GAME



OUR PANEL =)
WE ARE HEROINE MALAYA!

sekian selamat,
De'Published =)

Tuesday, 26 March 2013

Menanti Dengan Penuh Kesabaran =(

Assalam waramah.. bonjour fellas.. buano vias ...

bismillah..

today i got a last minutes call... hayaaa.. that time already pakai handsock and sock get ready for walking heading wear shoes suddenly had a call... " hey kelas tak de lah,BATAL" .. how big mad! .. atleast okeh lah sebab tak keluar dari bilik lagi.. then the word from me " really?? oyeahhh good news!" so call lah member-member yang dah berjaya pergi ke kelas dengan jawapan perasaan bengang mereka! .. haha..

... then had a free time so i decides to meet MA (medical assistant) kat pejabat warden. agak kaget jugak na jumpa MA sebab i takut + tak suke jumpe dokter @ pegi klinik n hospital.. but force to do it because i had problem with my skin (allergic) .. dah lah MA tuh hensem..lagi lah segan nak pegi kan.. errrr.... malu-malu sorang-sorang pulak tuh..hahha. then dapat lah berdating kejap dengan MA yang sporting gilak tuh..hihii...

.. okeh mesti uols curious an ape hal lah tajuk tuh macam tak de kene mengena jer.. actually menanti penuh kesabaran tuh sebab... i suruh member tapau makanan.. hahaaa.. tapi lambat pulak.. dah lah lapar teramat sampai cacing mogok buat pesta okestra... kirim pukul 11am tapi baru dapat pukul 2.20.pm.. calculate sendiri lah berapa lama kan.. menanti Nasi Tomato punya pasal! .. so memang tengah besabar sangat-sangat!..hahaha.. tuh la akibat kalau malas nak keluar kafe.... ngehngehngeh....=P


hahaa mesti kate macam tah hape-hape jer post neh! ...padan muka sape suruh baca..lalallaalaa~

sekian dulu,

De'Published =)

Monday, 25 March 2013

Selamat Hari Polis Buat Ayah

Assalamualaikum wbt... salam sejahtera salam satu Malaysia..

Bismillah..


hari neh hari polis.. actually i tak ingat pon.. pagi tadi mase kat kelas,mak call tanya dah wish kat ayah belum?? .. i pon cam blurr ..blurr kan.. wish? .. aik bufday ayah bulan 6 hari ulang tahun perkahwinan mak bulan 12.. eh wish ape neh??...

then mak cakap... amboii tau lah kat sana tak de TV.. tak kan kat Pesbook tak de orang update.. waahhh nampak mak pon up to date ... aisehhh malu!...

rupe-rupenye hari polis.. selamat hari polis buat polis-polis semua.. taniah dan syabas atas perlaksanaan tugas demi melindungi negara =) .. especially to my beloved dad! ..hehe walaupun kami dibesarkan dalam kem polis,di didik dengan penuh displin dan tegas, tp anak die tetap tak berdisplin...hehee..

haha bukan senang nak buat pengkuan neh.. sebab bila orang tanya ayah keja apa? POLIS.. hah terus tak contect dah.. hikhikhik dulu lah masa zaman sekolah.. budak laki style nak mengorat tapi jenis ala-ala gangster an.. kompem lah anti-polis.. so bila dengar jer anak polis.. hah terus bolayan ah jawabnye... so status anak polis tuh kena simpan.. hahaa.. zaman budak-budak zaman ntah hape-hape.. lalalaa ~

tuh jer,sekian

De'Published =)


Walking Women To Jabatan Gantung,Kangar Perlis =)

Assalamaualaikum wbt... selamat malam...

Alhamdulillah hari neh dapat jalan-jalan melihat dunia luar.. ngehngehnegh =P ..  I'm With my bestie (BFF) dari sem satu samapai lah sekarang memang suka wat kerja gila.. suke keluar tanpa plan.. main ikot bedal jeh nak keluar pegi mana-mana last minit.. hahaa..

pagi tadi after subuh,I texting her .. tanya plan hari neh.. well we are not in same room and blok yet..  terpisah oleh ruang waktu.. blablabla.. ape ke tetibe lak masuk lagu ombak rindu neh... okeh ignore it.. situation like that:-

me: Assalamualaikum cinta ... ^_^ .. whatsupp gul? jadi tak?

she: ......... loading..pending... tidur lagi...zzzzZZZZzzzz

10.30am after...

She: walaikumsalam ... rindu ker? .. -_- .. alah macam tak jadi jer.. mek neh tak nak pegi lah.. (my friend also her roomate)

me: alah aku dah mengidam kepci giler2 neh.. blablablablablaaaaaaa~ etc

she : minggu depan lah kite pegi...
me :okeh lah..

1.30 pm leter.....

she: weh jum keluar merempit nak? .. ade motor jer dapat... jum kol 3 kita halo-halo kat bawah..

me: whoaaa brutal-brutal.. jum .. (hari neh ustazah merempit uolss.. ) hahaaa..

#dapat gak lepas hajat makan KFC + pegi naik jambatan gantung kat kangar... walaweh ohsem doe gua merempit hari neh, sayang BFF gua ketat-ketat! <3

pesyen gua yang ala-ala NOOB ntah hape-hape. =P

cukup suke buat muke cenginih!
hey tengok mate i yang bigger tuh.. ehek perasan tan!
lepas hajat gua makan kepci.. alhamdulillah rezeki!


muke i cukup suke merosakan gambor.. iihik =)

cover matahari punye pasal.. panaih...
nindiaa..jabatan tuh.. memang Ohsem! takot gak nak jalan..
sidia.. tak larat berdiri ketaq baq hang!.
model cover page minggu neh .. aduduu.. padahal jiwa ketaq ataih neh..=P

orang kate dok kat tangga lambat dipinang..kesah pula!
aha sempat lagikan..pose terakhir before balik! haruslah~

Sunday, 24 March 2013

Kahwin Tuh Sakit... Kesakitan Wanita ???

Assalam waramah...

Bismilahirahmanirahim...

good morning everybody.. done for breakfast ? ..  first time pulak taip entry subuh-subuh neh.. lepas solat subuh terus mata segar bugar pulak.. okeh ignore it mista! ..

did uols see the title.. teringat nak share about this.. last night i dengan my roomate sembang-sembang merapu until kitorang tertidur.. hahaa..

situation.. baca artikel kat someone walling about WANITA sambil pakai lotion manjakan kulit..
suddenly that question keluar dari I..

me: hey..nak tau tak?

roomate:apa dia?..

me: tau tak mengandung tuh sakit.. kalau sengugut pun sakit ape tah lagi bersalin.. hurmm ... tapikan admin neh tulis pecah dara pon sakit ... ???

roomate: mana lah nak tau sebab aku belum kahwin lagi... tapi yew memang sakit....

me: aah la kan aku silap tanye orang.. tapi... ermmm.. takut jugak! . nasib baik sekali je kan3.. tapi kalau sakit kenapa ramai jer yang berzina. macam tak sakit jer... (sensor 18sx)

roomate: tapi betullah sebab kawan aku yang dah kahwin  tuh kata #@#@!$@%#$^%!##!!@#@$$## ... (sensor)

me: owwhhh.. hurmm macam tak masuk akal jer?? .. hah lagi kan dia tulis "Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid." wahh tinggi darjat kita kan..

roomate: .... yelah ..

me: next (sambil baca) "Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?" .. Ohh Man's! ade jugak ke lelaki macam neh.. aigooo kesian kat bini.. giler ah..

roomate: biasa la lelaki nafsu buayakan... (muka tak da perasaan sebab takut dengar)

me: (terus baca) "bayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak." ..

roomate: eh stop lah bace aku takut lah!.. tak nak kahwin... (sambil tutup telinga)

me: hey kita kena tau sume neh... nantikan kita nak kawin (kawin ke aku neh?) ahaha.. neh knowledge~ .. so kena lah take note..

roomate: tapi neh kan awal lagi! kita muda g keyh.. biar jelah kahwin tapi tak tau..

me: lalalaaa~ (teruskan membaca) "Rahim wanita hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun. (sensor) Wat da food!

roomate: ha buah pear aku suka makan.. sedap macam buah Lai je rupa dia.. ^_^ (cuba tukar topik)

me: iskk aku tengah serious neh!. really ridiculous ah besar buah pear jer?? gilerrr! abeh macam mana baby nak keluar? nanti mesti kepala dia kemik kan? .. kesianya... sakit!!!!!

roomate: dah sape suruh hang baca?..

me: okeh last paragraph dah... ^_^  .. ''Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah." .. hah kita kena take note neh.. nanti kawin kita kata kat laki kita macam neh.. hahahaaaa..

roomate: ha yelah kalau laki hang mau dengaq.. berdosa keyh tak layan suami.. tak masuk syurga..

me: eh abeh tuh kita neh sape nak kesian?? lalaa.. tadi tutup telinga sangat tak nak dengar.. = ='

hahaa.. begitu lah flashback saya!.. so moral yang i nak sampaikan, whai lelaki tolong lah rasa sikit penderitaan si isteri.. hadirlah sikap belas kasihan.. isteri kita bukan hamba tapi pendamping kita kat dunia.. hargailah setiap pengorbanan wanita.. jangan nak tau SEDAP jer! agak-agak lah.. so dah terjawab kenapa syurga dibawah tapak kaki ibu @wanita...  maybe  post neh agak melucah sikit but the message yang i nak sampaikan untuk dikongsi bersama.. wallahu'alam ..sorry! =)

sumber

sekian wasalam,

De'Published =)

Tuesday, 19 March 2013

Jambu Vs Macho... Mana Satu Korang Suka??

Assalamualaikum wbt.. bonjour fellas..

Bismilahirahmanirahim...

biar hati berbicara tatkala tengah gembira.. cheeewahhhh bermadah pulak kan....

well today nak post about type of Men..

nowadays, ramai yang kita tengok dekat luar sana mostly yang macam ala-ala jambu air gituh.. ahhaa.. sebab apa? sebab? sebab trend ke arah foregein  culture! .... rata-rata orang kita sekararang semua berlumba-lumba nak jadi artis korea..well memang tak same lah! .. kalau dah berdarah melayu tuh melayu jugaklah kulit hitam manis.. man0 nak dapek macam korea do.. haha slank orang kampung sey =) .. hurmm abaiakan!

for me kind be my husband tak kisah lah macho or jambu yang peting dia SETIA,SOLEH, BERTANGGONGJAWAB dala keluarga and everything that be needed in family.. tapi mak pesan, walau macam mana sekali pun gaya suami kita tuh, jangan cinta dia semata-mata luaran.. memang tak kan kekal lah hubungan tuh.. and also my mum told, kalau kita nak lelaki yang perfect, carilah lelaki yang SOLEH.. sebab semua lengkap... selamat di dunia and akhirat.. tapi kita pon kena lah jaga diri kita jugak... "JODOH YANG BAIK,UNTUK PASANGAN YANG BAIK''.. well kaji selidik diri kita dulu dekat mana tahap diri kita...

okeh back to da topic! .. be honest- i memang suka jenis yang jambu! hahaa *MALU* ^_^ .. why? hehe sebab mereka yang memiliki wajah yang jambu neh kebiasaanya bersifat lembut.. bukan lembut macam bapok tuh! euuwwww- .. yang pasti suke sebab mereka terlalu menjaga penampilan dari atas sampai lah bawah..tahap penyayang tuh lebih sampai terasa macam ditatang jer.. haha perasan! .. mana nak tau kan oneday i kawin dengan laki berjenis ini, so i tak kisah if i kena keja outstation, sebab dia boleh berdikari sendiri and boleh jaga rumah.. so senang hati tak yah nak risau sangat tinggal rumah lama-lama.. (nampak perasan lagi kat situ) =D ..

.....semua neh i kaji from one of my friend .. dia memang jambu... suke lah tengok cara dia everyday datang kelas pon kemas, rambut tak serabut.. then dia memang setia dengan gulfie dia walaupun one of my girl friend pernah try ngorat dia.. even, my friend more beauty then his gurlfie.. and i dont think yang style rambut k-pop yang menutup dahi @ mata tuh satu style yang awesome! for me thats like serabot! rimas giler der bila tengok rase macam i pulak nak selak rambut tuh nak bagi nampak mata.. unless ada juga yang buat style tuh kena dengan gaya.. okeh lah boleh terima lagi.. tapi kalau yang tak kena muka tuh..ahhahaa... sorry!


type of JAMBU :

1- SEORANG YANG PENYANYANG
2- SEORANG YANG ROMENTIK
3-PANDAI MEMASAK & RAJIN
4-MENGUTAMAKAN KEKEMASAN PENAMPILAN&PERSEKITARAN
5-SUKA BUDAK-BUDAK
6-SMART & PANDAI MENGURUS MASA
7-SETIA
8-RENDAH DIRI
9-COMEL (Suka warna pink)
10- SEORANG SUAMI DAN BAPA YANG PERIHATIN(bantu wife buat keja rumah)
12-MEMAHAMI CIRI WANITA
13-TAK PANAS BARAN
14-PEMALU


so what about Macho men? haha .. this type i really doesn't like! . be honestly.. sebab i pernah kenal laki-laki macam neh.. hurghhhh luaran macho tapi dalaman sentimental. dari yang i kaji, kind of this, mereka sebenarnya poyo, terlalu meng-cover, fizikal memang tough ada muscle-muscle kan.. tapi hati lembut... mudah menangis.. SENTAP! - bukan nak merendah-rendahkan.. just perkongsian pandangan. tapi ramai yang setuju dengan hakikat neh~



Type of MACHO:

1- COVER HANDSOME
2- KURANG MEMENTINGKAN PENAMPILAN (pakaian tangkap muat)
3- KURANG MEMENTINGKAN KEBERSIHAN ( mementingkan muka ja)
4-TAK SUKA BUAT KERJA RUMAH TAK PANDAI MASAK (pemalas sikit)
5- EGO & PANAS BARAN
6- BELAGAK
7-PLAYBOY
8- TAK SETIA
9-SUKA MENUNJUK KEKUATAN DIRI (bergadoh)
10- SENTIMENTAL
11-HYPOCRITE
12- SUAMI AND BAPA YANG COLD
13-SELFISH
14-AYAT POWER JIWANG
15-SUKA TAYANG MUKA

... so tudia review dari apa yang i kaji sendiri dengan mata... well kalau salah mintak maaf k.. sebab lain orang lain pendapat.. hurmm this base on what i am know dulu pun ada belaja cara physico orang.. nak lebih detail betul pegi rujuk pakar physicology.. so that is reason why i am really difficult to be friend with sombody.. sebab dah boleh baca perangai.. so langkah berhati-hati jugak lah kan..

...actually this entry requested by someone =) weeee~ dia nak sangat baca.. so i will do it for him.. biar dia terasa bila baca.. kihkihkih.. acah jer.. =P ...

sekian wasalam

De'Published =)

Monday, 18 March 2013

Program Kursus 1CiTiZen

Assalamualaikum wbt.. salam sejahtera.. salam satu MAlaysia!

bismilah..

lama tak update.. well get busy off... today sempat jugak menaip.. yeah nak shared for uols about what i has been attend on pass weekend -

.. that weekend, our politeknik ada take part dalam 1 program yang dinamakan. 1CiTiZen - ape dia lah 1CiTiZen neh.. okeh boleh google sendiri nak lebih detail.. dulu program neh hanya di wujudkan untuk student University sahaja, but now they are offer for student poly jugak.. lesson yang ada dalam 1CiTiZen neh all about skill and how to be a good network user. cos untuk program neh kalau amek personaly kat luar ,about thousand jugak lah.. tapi under poly kitorang dapat free~

.. dalam kelas, dia tunjukkan cara melayari internet dengan betul,cara kita buat pembelian e-dagang yang selamat, pebankan, etika semasa menggunakan internet, e-literatre,cara menggunakan bahasa dalam komunikasi,jenis-jenis jenayah komputer and cara mengelakan and banyak lagi lah... memang best lah dapat elaun makan, dapat sijil kehadiran + sijil certificate if lulus exam 1CiTiZen tuh..

... kelas berlangsung selama 2 hari,ada 8 topic dalam tuh.. tapi seriously memang bosanlah.. but our trainer,my lecture so very sporting! dia kata kalau uols bosan boleh lah bukak Facebook.. hah ape lagi taram jelah... haha.. well Alhamdulillah berjaya! dah lah tak fokus time trainer ajar tak study ape pon.. tapi alhamdulillah ah boleh jawab..ada 45 soklan yang putar belit+kompius+pening.. masa nak klik result tuh beserah je la.. target dalam hati, tape lah kalau tak dapat bukan kena bayar pon.. heheh..~tawakal~ .. tuptup jiran sebelah kata dia FAIL! i pon dah cuak masa da nak abeh,that time pikir'' ah tape lah kalau fail ada gak kawan'' haha tak malu sangat.. so klik result then macam tak percaya!!!! ~ tengok markah peratus lulus - 640% tengok kat bawah die, high score-756%.. hohooo.. the highers among us, dapat 900.. okeh lah even tak dapat 900 lulus pon alhamdulilah dah..yang penting sijil! -tak sia-sia korban masa cuti uhuhuh =)


the website
This Our  Trainer En.Fadli.. memang sporting gila.
muka fokus nampak screen ada double browser..hehe

mereka lulus menjawab soalan =)
bosan sampai macam neh
neh dia orang yang berjaya dapat highers mark 900%
sekia wasalam 

De'Published =)

Friday, 15 March 2013

Mata Bertukar Jadi Mata Panda? =)

Assalamualaikum wbt.. bonjour fellas..

Bismilahirahmanirhim pembuka bicara...
Salam jumaat.. jum pakat buat pahala banyak-banyak... jadikan setiap pekara yang kita buat hari ni semuanya dikira ibadah.. bukan hari ni jer esok lusa tulat pon boleh.. haha

... oke instead on my topic, yeah sure all of you macam curious nak tau kan.. adakah saya memakai mata panda? hahaa annoying! .. ingat boleh pinjam-pinjam ke? ..

atas kegedikan mata yang tamo lena malam tadi,terpaksa lah berjaga sampai pukul 3 pagi .. nasib ada orang nak turn on chatting so melayan jugak lah mata ni.. set alarm pukul 6 pagi tapi tak dan band One direction nak nyanyi, my sweet finger with easier turn off the phone.. haha sampai tahap tuh .. normal habit .. actually i doesn't like to woke up early-early morning.. i will woke up early morning ONLY for perform Subuh Prayer besides went to class .. ha solat tuh PENTING! .. but now dah boleh change sikit-sikit habit tidur selepas subuh.. thanks to my roomate sebab dia tolong paksa tak bagi tidur.. tapi seriously semalam memang ngantok gegiler.. yelah dapat tidur 3 jam jek.. mane tahan!

... so tadi dengan ro0mate-ro0mate sekali mangkit lambat.. pelik jugak dia tidur awal tapi boleh mangkit lagi lambat.. hehe... we woke up on 7 AM, still sempat nak solat subuh k... so pick up towel then go straight to toilet tanpa pandang kiri kanan,  sesampai jer kat toilet... huarghhhhh baru sedar....  bekas pekakasan mandi tak bawak... well i'am stay at hostel.. so toilet kene share kalau letak barang-barang mandi haha memang sentai lah orang kidnap.. betapa cuainya lah tadi kan nasib bilik dekat dengan bilik air.. dah lah lambat..tapi okeh lah sebab sempat sampai kelas tepat pada masanya.. ahha feshion hari ni tangkap muat jer sebab tak dan nak iron bagai ..so we just pakai apa yang mudah.. hehe.. MALU ^_^

today friday,8AM -10AM , " COMPUTER NETWORK SUBJECT" ..sampai jer kat kelas,tengok muka Lecture pastu sengih-sengih sambil sedut udara dalam-dalam, tapi kira okeh lah although we woke up late ,but still arrive early then usual day.. haha .. nampak muka-muka selalu lambat kelas hari jumaat.. nak buat macam mana trafic jem, stuck~ awek-awek jalan macam itik pakwe-pakwe pulak bejalan sambil besembang macam kat kedai kopi.. huh laluan dah lah bertangga macam Batu Cave Jabatan pulak Tinggi melangit.. jenuh semput naik tangga... tuh lah faktor kekurusan sepanjang berada di poly.. tapi itu bukan penghalang untuk berjaya! hehe..

... first find up chair to sit..setup places baik punye! sebab i'm the GOOD student! nampak pendiam tapi licik.. itu semua taktik~ hohooo.. suke makan gula-gula dalam kelas + online + menconteng,,, arrhaa' bukan conteng meja,tuh zaman sekolah-sekolah dulu punye keja, now conteng PC muahaha... sometime bila kejahatan menguasai  diri! hekhekhek tade ah i just draw something kat my notebook lah..oke continue, that time, focussing still ader .. sebab baru reload masa tengah jalan penat oii! so segar lah kan.. .. then jam yang pertama, boleh gagah lagi kefahaman.. nak jawab soalan pon excited jer.. masuk jam kedua, hurghh mulut menguap untuk yang keberapa kali tatau lah, kelopak mata semakin menutup ruangkan bebola mata.. nasiblah spek mate membatu meng-cover dan pancaran lampu LCD yang menyilau membantu lecture untuk tidak bejalan ATAU memandang ke arah sudut belakang mean, my area.. hehe pandai tak i pilih port..huhu..

mata sembab jer berat jer rasa.. masuk jam ketiga... that time pandang orang macam ade twin.. memang mengantuk tahap transfomer lah! sampai blurrr  terus.. nak pandang whiteboard pon tak sanggup.. kalau kantoi time tuh memang free je kena kick! .. tapi nasib menyebelahi daku..hohoo... hurmm nasib kelas ada satu jer hari ni.. selamat =)

yang hitam penyelamat,yang hijau senaman harian.. my favorite Skittles!

.. so the moral of the value jangan lah jadi student macam saya! hehee.. tapi pepatah kamus hidup saya, ''Study Smart" so otak kena smartlah! hehehee..
ha teringat,, nak tau kenapa set alarm lagu 'One direction-One Things'? sobab eh.. emm i suke bila part

''So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing
And you’ve got that one thing'' 


.. haha sebab tak suka bangun pagi + dikejutkan .. so bila dengar jer owhh tau dah bunyi alarm.. sebab part yang -'Get out,get out, get out of my head" - that time rase macam errr apesal kau bunyi sekarang! get out!!! haha.. tuh lah yang buatkan i always woke up..kihkihkih... weird tapi the fact =)

sekian terima kasih

De'Published =)

Thursday, 14 March 2013

KaKa Gelaran Baru Saya? .. Kenapa dengan Korean Drama?

Assalamualaikum wbt..
Bismillahirahmanirahim... apa khabar ahli syurga semua? hehe

back to title.. why? why? and why.. i did not know why they call me KAKA? .. actually started from my next room neighbor.. I always ask them for Korean Dramas.. well since I single Korean Drama lah jadi peneman.. best sangat bila layan time bosan.. and started when I am watching the firts drama, "Scent Of Woman" the point why i adore this story is because the actor Lee Dong Wook .. alahaiiii tak pernah miss lah scene-scene dia....

.. seriously memang attracted of all his dramas and movie.. dah lah hensom, tinggi and cute! giler kau tak falling feeling! ... so start tuh mulalah pencarian setiap drama yang dia bintangi.. well not fully get, may be should watch in youtube jelah... 

top Rangking "scent  of woman'

my first Boy, Lee Dong Wook !























..now baru jer dapat copy drama "Coffie Prince" well agak ketinggalan zaman kan? hah tau lah... dulu pernah ambil but easy jer pegi click delete folder drama tuh... sebab tak tau ada actor top5 selain Lee Dong Wook nak tau sape? the most i loikeeeeee just now since i'am watch "Big Dramas" ..memang terbaiklah cerita tuh seriously best sangat... masa first tengok dah decides tak best siap cakap kat member lagi hero tak hensom.. patuh member bangkang sekeras-kerasnya kata hero dia hensem giler.. i pon follow up ah sampai prtengahan cerita.. then walawehhh memang HENSOM GILO! cute! huhu terus melekap depan screen lapy.. The one actor yang memang for me The Best ever! segak pulak tuh.. dia ada angle yang cute bila senyum and setiap gambar dia memang comel...hohoho.. feeling gila bi;a tengok terasa macam jadi heroin lah pulak! siapa? -Gong Yoo... bukan setakat belakon jer,dia gak boleh menyanyi,, favor song dia "Because Its You" huhu memang feeling tahap gaban! tenang jer bila dengar time-time lonely~ ngeee =D



my 2nd boy,gong Yoo
"Big drama"


okeh macam lari topic lak kan... 'beyannata' =) hurmm oleh kerana kerap mintak movie korean dengan depa,so depa panggillah cek KaKa.. nama sebenar Iqa.. so dengan mudahnye mereka meng-convertkan name haku! ... KaKa-datang bilik jer mesti tanya cerita Korea.. pelikan? macam tak de kena mengena! hahaaa.. well macam-macam gelaran dapat setakat bedah,jemah tuh biasa sangat... kami memang suke memanipulate kan name orang.. kihkihkih.. name macam tuh senang ingat... lepas ni tak tau lah nama ape plak depa nak panggil.. hahaa... 

okeh tudia sedikit review Drama Korean.. seriously dua,dua drama neh memang awesome! sungguh tak tipu! .. sapa yang dah tengok sure Kompem meleleh ayaq mata... hehe... paling tebaik lah dari banyak-banyak drama yang i pernah tengok .. hehe  

sekian wasalam, selamat malam.. Otomen ajak tidur dah nak mimpi GOng Yoo,
sayunnara ....

De'Published =)


Wednesday, 13 March 2013

Bersama Fizo Omar & Hafiz Hamidun- Forum Perdana,PTSS 2013

Assalamualaikum wbt..

bismilahirahmanirahim...

whats up readers! yoo.. haha... okeh kali ni nak habaq pasal apa yang berlaku kat politeknik i semalam.. "Forum Perdana Hal Ehwal Agama,Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin,Perlis"  anjuran jabatan perdagangan,jabatan RTM,dan ape lagi tah tak ingat.. tak kisah lah tak penting pon..

... tajuk perbincangan adalah " KAYA DUNIA,KAYA AKHIRAT''. Panel yang hadir antaranya Fizo Omar,Hafiz Hamidun, Prof.Madya Dato.Dr _____ ehekkk.. tatau lah nama dia tak ingat sebab panjang sangat.. tapi singkatannye panggilan Prof Madya jer. and pengacara 'Nasi Lemak Kopi O' siapa lagi kalau bukan Aziz Desa.. memang seronoklah gandingan mereka berempat, sambil berkongsi ilmu sambil melawak...

.... actually banyak jugak yang baru I tau pasal Fizo Omar, emm know what? dia sekarang ni owner Burger store yang dah wujud sebanyak 30 buah di KL.. dia pernah ditipu sebanyak 8Juta pada usia 22 tahun... hurmm tapi dia still tabah and berjaya harungi dugaan tuh.. 8Juta bukan angka yang sikit,,,hurmmm silap2 boleh terjun bangunan wooo... and Fizo neh jugak bekas pemain Liga Bola Sepak ,wakil perlis. he was ex student of UITM Perlis.. patut dia macam femeliar jer kat perlis ni.. banyak jugaklah topic-topic yang di bincangkan , memang kagum jugaklah dengan ayat-ayat dia yang boleh kita ambil dan jadikan sebagai satu cogan untuk berjaya.. antaranya "perkataan NAIK" , " setiap kesenangan harus bermula dari BAWAH" and macam-macam lagi lah.. boleh review Twetter Fizo Omar untuk detail lebih lanjut.. sebab i forgot the word... hehehee memory always deleted after in use.. hikhikhik..

..for Hafiz Hamidun pulak dia neh masa kat matrik ambil course Law,tapi one day dia nampak kelebihan dia suka bercakap, so dia decide untuk ambil communication.. so dari situ lah dia ceburi diri dalam bidang pengacaraan .. disamping itu gak,dia seorang penyanyi @ pernah mewakili sebuah kumpulan nasyid.. bagi dia,nyayian juga boleh menyampaikan dakwah.. antara hasil karyanya, wujudlah "Zikir Terapi Diri" boleh dengar kat Astro Oasis.. hehe .. hiburan juga ada batas-batasnya...

then the part of Prof Madya.. i feel like to sleep... hehe jahat je kan... tak de lah time tuh jiran sebelah kalut sangat beborak sampai ganggu focussing i nak dengar... tapi same as that ulasan jer sikit-sikit sebagai perencah tambahan...

... then lastly mase nak red carpet mean penutup, mula lah masing-masing berebut nak amek gambor kan.. termasuk ler kami.. tapi okeh lah boleh tengok real depan-depan.. kecik jer orangnye Fizo Omar and Hafiz  comel jugak! ~ hilang fokus- huhuuu

... tapi walau pape pon minat kita kat artis, ingat dia tetap manusia biasa.. well tak de lah i nak fanatic sangat gedik-gedik push nak bergambo.. diaorang pon hamba Allah jugak sama jer persis manusia lain..
jangan pandang-pandang tengah fokus neh!

kawan-kawan saya
wartawan baru carik makan =)
Tarraaaaa! abg Fizo Omar.. okeh puas hati dapat tengok depan-depan.
powershoot =) kihkihikh perasan!
.. okeh tuh jer nak cerita.. macam seronok jerkan jadi artis ni.. sana sini orang kenal.. hahha tapi belum tentu menjamin masa depan lagi.. well tak kisahlah walau tahap mana kita berada yang penting kita bersyukur dengan kurniaan Allah SWT .. Alhamdulillah done ber-entry hari ni...

sekian wasalam...

De'Published =)