Tuesday, 23 July 2013

Nikah Muta'ah- Orang Syiah


Assalamualaikum wbt.. selamat tengari..

Bismilah...

Nasihat Gadis Melayu yang pernah terperangkap dengan lelaki Syiah". sedikit info berkenaan perlakuan orang syiah.. terbaca dari satu blog lama dulu lupa pulak namanya.. tapi sekadar perkongsian rasanya tak pe kot kalau kita share..

Disini saya ingin berkongsi pengalaman saya bertunang dengan lelaki Syiah. Semasa mempunyai hubungan, dia mengajar saya berselawat, nikah muta’ah, solat 2 waktu dalam 1 masa, serta cara dan bacaan dalam solat, contoh solat 2 waktu yang dimaksudkan ialah zohor+asar / maghrib+isyak, ia sama seperti kita melaku
kan solat jamak, tapi golongan syiah ini mereka lakukannya setiap hari. Cara solat yang dia ajarkan kepada saya tangan tidak seperti biasa tapi disisi, bacaan mereka juga lain daripada yang biasa kita baca dalam solat.

Selawat yang diajar oleh dia pada saya “Allahumma Solli ‘Ala Muhammad Wa ‘Ali Muhammad”. Katanya pada saya jangan percaya sahabat-sahabat nabi tapi percaya ahli keluarga nabi Muhammad S.A.W sahaja.

Nikah muta’ah pula cuma kami berdua tiada saksi dan wali, mahar dan tempoh ditetapkan oleh saya, begitu juga lafaz cerai, dalam tempoh muta’ah saya tidak dibenarkan berhubungan dengan lelaki lain dan dalam masa yang sama dia boleh nikah dengan mana-mana perempuan.

Bab pemakanan, mereka tidak makan makanan seperti siput sedut, sotong, ketam, kerang dan pari, katanya kotor sebab lumpuh, sotong pula ada racun.

Lagi 1 yang saya ingin kongsikan mereka ni tak pergi Solat Jumaat dan Solat Tarawih. Setakat ini sahaja yang dapat saya kongsikan.
Kepada wanita-wanita diluar sana atau yang sedang membaca, saya harap anda selidik dahulu siapa bakal pasangan anda sebelum hubungan pergi lebih jauh dengan mereka, perhatikan cara mereka solat dan tidak makan makanan yang saya senaraikan tadi.




-hope kita terhidar dari golongan ini ...

Bedak Sejuk Tanakha @ Tate' By D.E.A

Assalamualaikum wbt..
 Bismillah ..

hyee peeps! huh agak lama x berbloging .. rase macam awkward pulak na typing ..

hari neh na story ciket pasal bedak sejuk Tanakha @ Tate by D.E.A .. well agak tertarik na try ..konon-konon boleh jadi cantik macam Nora Danish ... kihkihkih..

gatal-gatal pegi tanye kat satu kedai kosmetik neh pasal bedak sejuk tuh.. then dia pon bagitau lah ingredient bedak tuh then function-functionya..  actually i dah try pakai 2 hari.. urmm ada jugak nampak hasilnya.. jerawat-jerawat halus tuh semakin kecut then dia keluarkan sel kulit mati..
.... bau dia pun sangat-sangat wangi ekstrak bau limau and sejuk then dapat hilangkan minyak-minyak pada permukaan wajah... kalau pakai buat bedak sejuk tuh bangun pagi tak lah cemuih sangat dengan minyak kat muka.. hihihii..

so sekarang neh pakai Alhamdulillah tiada masalah.. hope dapat kekalkan.. sebab na dapat pon mudah then murah.. pakai banyak mana pon tak kisah.. tapi dengar kata mereka na naikkan harga sebab dah terlampau laris.. jum pakat beli banyak-banyak..kihkihkih

ramai yang keliru aiseh termasuk lah i pon mengenai originality produk neh sebenarnye.. yelah sape yang nak kena tipukan .. nak-nak lagi untuk kulit kompem takut na pakai kan.. actually TANAKA POWDER ADALAH BERASAL DARI NEGARA MYANMAR DAN DIPASARKAN DI MALAYSIA OLEH D.E.A IAITU DANISH EMPIRE ASSOCIATES (KELUARGA NORA DANISH) .. produk yang sama,bahan yang sama cuma yang Tate By D.E.A tuh Nora Danish re-branding balik..  ituh jer..

... Fungsi Tate ni @ bedak sejuk tanaka ni macam bedak sejuk.. Kalau nak pakai mcm bedak sejuk, paste tu sikit letak dalam piring campur dengan air, sapu kat muka..bila dah kering, gosok2 pastu lepas 10minit baru bilas dengan air..
 kalau nak pakai mcm foundation, sapu jek kat muka, pastu bole pakai make up..
 nak buat scrub pun bole..gosok-gosok kat badan, bole jugak hilangkan gatal-gatal..

 Tanaka Powder adalah berasal dari pokok tanaka yg digunakan oleh orang Myanmar sebagai penjagaan wajah dan badan mereka dari jerawat, jeragat dan sinaran matahari.
 Di Malaysia, TANAKA tidak begitu meluas penggunaannya namun antara produk yang berasaskan tanaka adalah Bio Essence. i penah try.. yup kayu Tanaka neh memang bagus untuk kulit sebab dia menyejukan..

ANTARA FUNGSINYA:-
- Kecutkan jerawat
 - Haluskan kulit
 - Cerahkan kulit
 - Hilangkan jeragat
 - Lembutkan kulit
 - Menyejukkan dan mengurangkan minyak di kulit muka
 - Pelindung cahaya matahari
 - Selesaikan masalah kulit bukan sahaja di muka tapi boleh
digunakan satu badan

Selamat Mencuba =)


Monday, 3 June 2013

Lad..Lad..Ladies - Gwiyomi a.k.a Gedik..

Assalamualaaikum wbt.. hye guys!!

Bismillah..

Alhamdulillah masih bernafas lagi hari ini.. huhuu.. selamat bercuti ..

Gwiyomi adalah Cutie..  nindia gwiyomi versi kami yang ala-ala noob! hasil di kala bosan ..

video

Tuesday, 28 May 2013

Begining Life of Fresh Graduate =)

Assalamualaikum wbt.. bonjour fellas...

Bismilah...


hari neh hari keramat buat penuntut-penuntut politeknik dimana penyemakan result penentuan masa depan,hala tuju dan sebagainya...

yeah!.. Alhamdulillah ..syukur pada Allah yang teramat sebab berjaya menamatkan pengajian peringkat Diploma dengan keputusan yang cemerlang.. huh excited nak tunggu convocation tahun depan! walawehhh....

mood agak lega juga sebab semua subjek lulus and now starting job seekers!. job hunter! and any such words..

errrr... agak susah jugak sebenarnya nak carik kerja ..nampak macam senang tapi .... huaaaaaaaaa susah baq hang!

tapi inshaa Allah bebekalkan ilmu yang ada maybe kene carik keje yang luar dari bidang la kut nye.. hahahaa..

niat dihati nak jadi cikgu, tapi macam tak lepas pulak.. muahahhaa..belasah jelah keja yang ada..kuikuikui ..

... so pada rakan-rakan yang study kat poly,selamat berjaya! hope korang dapat result yang cemerlang! ..

sekian wasalam,

De'Published =)

Monday, 27 May 2013

Nisan Almera VS Toyota Vios

Assalamualaikum wbt.. salam satu malaysia..

Bismillahirahmanirahim....

hye peeps!.. evening guys.. hope this day be your lucky day..
today i just want share some info regarding my interest about car..
....well....
 i really  adore toyota brand.. because my dad also toyota user.. so memang dah biasa lah.. my dream to buy a Toyota Vios because his body nice memang cantik but since i watch the television ad about the powerful of Nisan Almera, so i just adore it... but i don't know how good Nisan brand.. here i will show comparison between Nisan Almera vs toyota vios :)


adore both of it .. tapi duit tak cukup lagi na beli..hahahaa..
decides dengan encik abang nak beli Vios.. then he said.. amboi saya pakai satria jer, awak nak pakai vios.. haha..

Inshaa Allah ade rezeki dapat lah pakai.. bak kate cik abang ukur baju dibadan sendiri.. ikut kemampuan.. kihkihkih..

sekian wasalam..

De'published :)

Tuesday, 21 May 2013

Dinner Time With Macaroni =)

Assalamualaikum wbt ...

bismilah..

yeah i'm back! hurmm semenjak dua menjak neh sakan dok post pasal makanan jer kan.. hurmm nak wat gena dah tak ada keja.. makan tiduq ja oi kat rumah neh.. 

malam neh tatau lah rajin sangat na buat ''makaroni goreng pedas''.. huhuu.. mula-mula terbaca post dari 'Dapur Malaysia'  pastuh nampak cam menyelerakan jer.. godek-godek barang kat dapur then jumpa makaroni.. ape lagi mulakan operasilah..

tum..tam..tum...tam.. kat dapur sensorang dengan ditemani adik i yang agak gedik time tuh jugak nak mengemop lantai.. actually dengki sebab dia da kenyang makan nasi so tak berpeluang nak rasa makan makaroni tuh.. hahaa

then finally siap! well agak senang nak masaknye bukan susah pon... yelah itu pon googling resepi yang paling simple! kihkihkih... walllahhhhhhh'' dah selamat berada dalam perut pon... huhuu .. tapi dalam family i just only me and my dad are like western food.. yang lain-lain dorang suke tradisional food.. so belasah dengan ayah jer ah makan.. and also my future husband.. he kindly doesn't like western food,fast food etc... bayangkanlah McD yang i adore tuh dia tak suka.. rasanya dia bukan orang kot..muahahaa..tapi kalau bagi dia makan lauk-lauk kampung macam ulam-ulam tuh huh kompem betambah selere!..  sorry dear! = D

okeh effect dari dok rumah jer pipi ku semakin tembam,susah nak carik angle dah sebab bulat ..then badan pon dah comel chubby.. (jangan cakap gemuk! akak terase keyh)  .. tape lah orang cakap nanti bile dah keje kurus lah huhuu..hope so!

sumber resepi dari Dapur Malaysia
.... sorry gambar malas nak upload sebab makaroni semua orang tau kan bentuknya... kalau tak tahu sila lah googling =)

De'Published =D

Monday, 20 May 2013

Try and Error cake Batik

Assalamualaikum wbt selamat malam...

Bismillahirahmanirahhim... dengan nama Allah dimulakan bicara ..

rasanya sekarang dah kembali aktif ber'blog semula... hihihii..  pasal tajuk tuh 'Try and Error Cake' actually petang tadi tibe-tibe teringin sangat anak tekak nak makan kek batik @ ada yang panggil kek biskut marrie .. but i called it kek batik.. tak tahulah sebab ape orang panggil kek batik maybe sebab dia nampak cantik macam corak batik kot bila di potong.. hurmmmm... done make it!

..setelah sekian lama tak buat-buat akhirnya tadi try buat balik.. walaupun ingatan cam ingat-ingat lupe an btw i hentam sajalah! mula-mula macam tak jadi sebab adunan cekelat tak berapa nak likat then susah na sebati dengan biskut.. time tuh memang rase give up.. then adik kata just try it make different ..means tak payah nak ikot resepi sangatlah.. neh kek kite suke hati kitelah na buat camner kan.. well sometime my sister punye idea boleh pakai jugak but selalunye hurmm hampeh!..

i just try do by my own.. then Alhamdulillah jadik! ... walaupun biskut tuh relai abeh dah.. tak berape nak cantik sangat texture dia btw rasanya sedap~ huhuhu.. okeh lah kan.. "rasa bukan sekadar rupe" ..uhukhukhuk...
...
just simple making cuma dah lama tak buatkan so tangan belum serasi..huuhuu.. biasalah kan mana ade benda yang terus-terus jadik.. mesti ada error dulu baru lah cabaran namanya! bhahaaa..
....okeh thats all... jemput makan semua =P
sekian wasalam...

de'published =D
gambar googleling jer.. sebab tak dan nak capture

Wednesday, 15 May 2013

Penganggur Terhormat =)

Assalamualaikum wbt...

bismilah...


lama tak update blog.. huhu rindu pulak nak menulis.. okeh now i'm at home sweet home! tamat sudah pengajian then mula lah aktiviti "job Searching" ..

agak susah jugak ek na carik kerja neh... keja part time pon susah nak dapat yang betul-betul okeh....

so now just waiting  for SPA8i .. and dok rumah kira bulu kucing! huuhuuu.. bila nak kawin? hah! jangan tanya soklan tuh lagi ye dik non! haha.. well inshaa Allah lepas kami dah selesaikan tanggongjawab masing-masing baru lah kami pikir soal masjid.. memandangkan masing-masing sibuk nak tentukan masa depan so abaikanlah dulu hal -hal neh.. relex lah usia masih muda!.. huhuu.. enjoy single dulu puas-puas.. time neh lah nak test market skandle reramai.. nanti dah kahwin kaki kene ikat.. opsssss'! that is joke! ..tak memasal lak kang Mr.Cool baca...

... dah! ... lari jauh dari topik... sekarang saya penganggur.. seronok kira bulu kucing tapi kekadang bosan yang amat.. rutin harian ..mangkit tidur on9,makan, amek adik dari sekolah then petang pegi bagi arnab makan, pegi jalan-jalan... malam tengok tv + ajar adik buat keje sekolah.. sampai nak texting Mr:Cool pon tak de mase.. okeh yang tuh tipu! =P .... huuhuhu

inshaa Allah bulan 7 baru start working.. bedal jelah ape-ape keje pon yang penting keje yang halal.. taraaa! .. so if uols ade tau mana-mana job share-share ler ke kami yew.. hehhehee...

okeh lah sekian wasalam..

De'Published =)